Skip to main content

Omgeving

Geschiedenis van Makkum
Makkum, dat voorheen Maggenheim, Mackingum en Macking-he heette, was tot de middeleeuwen slechts een boerennederzetting op een terp. Dat veranderde toen een nabijgelegen klooster twee sluizen liet aanleggen. Het dorp ontwikkelde zich tot een belangrijk handelscentrum met een strategische positie, en werd al snel "de Poort naar de Zuiderzee" genoemd.
In de Gouden Eeuw telde Makkum tal van scheepswerven, steen- en tegelbakkerijen en hout-, olie-, papier- en pelmolens. Maar de ruim honderd kalkovens waren de belangrijkste peilers voor de welvaart van het dorp. Met name de scheepsvaart en de scheepsbouw floreerden dankzij de verscheping van de kalk naar Amsterdam.
De situatie veranderde toen de Zuiderzee in de negentiende eeuw verzandde. Grote schepen konden Makkum niet meer bereiken. Van de bedrijvigheid bleven in eerste instantie alleen de aardewerkindustrie en scheepsbouw over. Dankzij de aanleg van de Afsluitdijk (1933) en het Makkumerdiep nam de waterrecreatie in de twintigste eeuw gestaag toe.
Naast de recreatiemogelijkheden stond Makkum ook bekend om zijn Makkumer aardewerk van Koninklijke Tichelaar maar deze heeft onlangs zijn fabriek en winkel voor het publiek gesloten.

Bezienswaardigheden
De rijke historie van Makkum leest u af aan de heren- pak- en koopmanshuizen met hun fraaie gevels en ornamenten. Ook het monumentale Waaggebouw geeft blijk van de belangrijke industriële positie die Makkum in nam. Het dorp kent hiernaast ruim vijftig rijksmonumenten.
 
Wat te doen in Makkum
In Makkum kunt u genieten van de gezellige terrasjes, restaurants en leuke winkeltjes. Met name in de zomermaanden worden in Makkum veel festiviteiten georganiseerd, zoals Leugenbollenpop, Makkumer Merke, Visserijdagen en zomeravondbraderie.

als u cultuur wilt opsnuiven in makkum en omgeving raden wij u aan:
Afsluitdijk Wadden Centrum
Het project Afsluitdijk Wadden Center is gereed. Bij Kornwerderzand kunt u sinds kort dit beleefcentrum bezoeken. In het centrum wordt het verhaal verteld van UNESCO Werelderfgoed
De Waddenzee, de vismigratierivier de vernieuwde, toekomstbestendige Afsluitdijk en het IJsselmeer. Het Afsluitdijk Wadden Center beperkt zich niet tot een traditioneel gebouw met daarin een informatiecentrum. Het is een totaalbeleving met daarin onderdelen die Kornwerderzand en de Afsluitdijk tot een bezienswaardigheid maken.
 
Kazematten Kornwerderzand: Waar de Blitzkrieg strandde
Enkele kilometers uit de ten noorden van Makkum, midden op de Afsluitdijk, liggen de indrukwekkende kazematten van Kornwerderzand. In mei 1940 schreef deze plek geschiedenis: het was de enige locatie in Europa waar de Duitse Blitzkrieg tot stilstand kwam. Slechts 225 Nederlandse soldaten hielden stand tegen een overmacht van maar liefst 13.500 Duitse troepen. Een uniek verhaal van moed, vastberadenheid en strategisch inzicht — en een stuk geschiedenis om trots op te zijn.
 
Jopie Huisman museum
Het Jopie Huisman museum is gewijd aan het leven van de Friese autodidacte meesterschilder Jopie Huisman.
 
Het Planetarium Franeker

De Planetariumkamer is waar alles letterlijk en figuurlijk om draait. Hier zie je het indrukwekkende model van de zon, omringd door zes planeten die volgens exacte banen door het plafond bewegen. Wat dit planetarium zo bijzonder maakt? Het werkt nog steeds — al sinds 1781. Dit maakt het Eise Eisinga Planetarium tot het oudste werkende planetarium ter wereld. Een meesterwerk van precisie, vakmanschap en wetenschappelijke visie.

Ir. D.F. Woudagemaal – ’s Werelds grootste nog werkende stoomgemaal
Het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is een technisch meesterwerk uit de tijd van stoom en staal. In 1920 werd het officieel geopend door Koningin Wilhelmina. Het doel: Friesland beschermen tegen wateroverlast door overtollig water af te voeren naar de Zuiderzee — en later het IJsselmeer. Tot 1967 was het Woudagemaal de belangrijkste motor in de Friese waterhuishouding. Daarna kreeg het versterking van het elektrische Hooglandgemaal in Stavoren. Toch blijft het Woudagemaal tot op de dag van vandaag inzetbaar — en indrukwekkend. Als grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld staat het sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een bezoek aan het gemaal is een reis terug in de tijd, én een blik op de kracht van Nederlandse waterbouwkunde.
 
Dagelijkse rondvaarten en zeiltochten vanuit Makkum
per praam is het mogelijk om vanuit makkum de prachtige omgeving vanaf het water te verkennen. diverse rondvaarten zijn mogelijk op de binnenwateren en, als het weer het toelaat ook op het ijsselmeer.
de zeiltochten worden op het ijsselmeer gehouden.
 
Omgeving